İskender Kebabı Tarifi: Kolay Tarif
İskender kebap tarifi (evde); İskender Kebabı adını Bursa’da duyurmuş olup Türkiye’nin hatta yabancı ülkelerin bile ağız tadına yerleşmiştir. Ekmeğinden tutunda yoğurduna kadar dopdolu olarak görünen bu tabağın tarihi 1867 yıllarına dayanmaktadır. Mehmet Oğlu İskender Bey bu tadı Bursa Kayhan’daki dükkanında odun kömürlü bir ocak üzerinde yatırarak pişirmesiyle yeni bir tat devrimini ele almıştır. Yapım süresi 10 dakika süren bu tarif bir günlük bir bekleme süresine sahiptir. İskender kebabı üzerine verdiğimiz tarif 4 kişiliktir.
İskender Kebabı Malzemeler:
- 500 gr kıyma
- Yoğurt (2 çorba kaşığı)
- Süt (2 çorba kaşığı)
- Soğan suyu (1 adet)
- Kekik (3/1)
- Kırmızı pul biber (1 tatlı kaşığı)
- Karabiber (1 çay kaşığı)
- Tuz (1,5 çay kaşığı)
Evde İskender sosu İçin Malzemeler:
- 100 ml hazır domates püresi
- Domates suyu (150 gr)
- Zeytinyağı (1 çorba kaşığı)
- Tereyağı (1 çorba kaşığı)
- Karabiber (1 çay kaşığı)
- Toz şeker (1 çay kaşığı)
İskender Pidesi İçin Malzemeler:
- 2 adet hafif bayat olacak şekilde tırnak pide
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 6-7 çorba kaşığı su
İskender Kebabı Hazırlanışı:
- Doğrayıcıya yerleştirdiğiniz bir adet püre soğanın suyunu süzerek 500 gramlık kıymanızın üzerine akıtınız.
- 2 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı süt, yaklaşık 1,5 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve 1 çay kaşığı karabiberi ekleyip iyice karıştırınız.
- Oluşan karışımı fırın kağıdının üzerine boşaltarak kağıdı kenarları iyice sıkışacak şekilde döndürerek kapatınız. Kıymayı kenarlarından sıktıkça ortası şişmanlayacaktır.
- Kıymayı bir müddet buzdolabında beklettikten sonra derin dondurucuda beklemeye bırakınız.
- Dondurulmuş kıymayı ince ince sucuk doğrar gibi dilimleyiniz.
- Kızgın yağsız tavaya doğradığınız karışımı yerleştiriniz.
- İyice kahverengileşene kadar pişiriniz.
- Bu sırada hafif bayatlamış pideleri baklava dilimi şeklinde keserek fırında kurutunuz.
- Kızgın tavaya bir kaşık tereyağı atınız. Yağ erirken 6-7 çorba kaşığı su ekleyiniz. Spatula yardımı ile yağ ve suyu karıştırın. Kuruttuğunuz pideleri suyun içerisine boca ediniz.
- Pişen pideleri servis tabağınızın en altına yerleştirin.
- Domates sosu için 1 çorba kaşığı tereyağını tavaya koyunuz. 1 çorba kaşığı zeytinyağını üzerine ekleyip hazır da bulundurduğunuz domates püresini hafif kahverengileşmiş yağın üzerine koyunuz (yaklaşık yarım paket).
- 150 mililitre domates suyunu da ekleyiniz.
- 1 çay kaşığı kadar karabiber ve şeker ekleyerek sosu karıştırınız. Altını kısarak bekletebilirsiniz.
- Servis tabağının ilk katmanını pidelerle döşeyin. Üzerine domates sosu dökün. Domates sosunun üzerine iskenderi yerleştirip az bir domates sosunu yine üzerine dökebilirsiniz. Kenarlarına kaşık kaşık yoğurt koyup İskender Kebabının üzerine kızgın yağınızı dökerek servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok: