Beyti Kebabı Tarifi: Urfa'nın Muhteşem Kebabı
Beyti kebabı tarifi, aslen Şanlıurfa yöresine ait olmakla beraber yoğurt, bulgur pilavı ve bol domates sosu ile servis edilmektedir. Bu şahane lezzet lokantalarda hazır olarak satılsa da her işin erbabının mutlaka bir tuz ayarının olduğunu düşünüyoruz. Bizde kendi tuzumuzun ayarında beyti kebabının tarifini vermiş bulunduk.
Beyti Kebabı Malzemeler
- Tek çekim dana döş kıyma (300 gr)
- Tek çekim kuzu döş kıyma (200 gr)
- 2 adet lavaş
- 3 diş sarımsak
- Yoğurt (4 çorba kaşığı)
- Domates püresi (5 çorba kaşığı)
- Kapıya biber (yarım)
- Maydanoz (3-4 dal)
- Ayçiçek yağı (3 çorba kaşığı)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
- Pul biber (1 çay kaşığı)
Beyti Kebabı Yapılışı:
- Bir kasede bulunan 300 gr dana döş kıyma ve 200 gr kuzu döş kıymaya 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı pul biber ekleyiniz.
- Kırmızı kapya biberin yarısını ufak parçalara bölerek kaseye ilave ediniz.
- Kıymadaki malzemeleri karıştırıp yoğurun. Kıymayı 4 bezeye bölüp şişinize takınız (eczaneler dil çubuğu olarak satılmaktadır).
- 4 adet bezeye ayırdığınız kıymanızı parmaklarınız arasında sıkarak şişe geçiriniz.
- Ardından daha öncesinde ısıtılmış tavaya şişler tavaya değmeyecek şekilde diziniz.
- Tavanın kenarına yerleştirdiğiniz şişler oturacak ve 10 dakikada mangal gibi pişecek.
- Kebaplar pişerken mutlaka başında bulunmalısınız. Çünkü yağın tavaya damlamasıyla ateş çıkabiliyor. Böyle bir durumda ocağın altını kapatınız.
- Kebaplar tavada pişerken başka bir tavaya 2 diş sarımsağı eziniz.
- Üstüne ay çiçek yağı ekleyin. 3 ila 4 dal arasında değişmekte olan maydanozu parça parça doğrayıp sarımsak ile karıştırın.
- Lavaşlarınızı sarımsaklı maydanozlu bu karışıma batırınız.
- Lavaşları süzdükten sonra aynı tava üzerinden 5 çorba kaşığı domates püresi ve 1 çorba kaşığı tereyağını ilave ederek karıştırınız. Bu şekilde beytinin sosu hazırlanmış oldu.
- Beytinin üzerine dökeceğimiz yoğurt için içerisine 1 diş sarımsak, bir tutam tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
- Lavaşları bıçak yardımıyla ikiye bölün. Pişmiş kebabı lavaşın arasına koyup etrafına dolayınız.
- Kebabı lavaşın arasına yerleştirdikten sonra şişleri bir peçete yardımıyla çıkartınız.
- Ardından beyti kebabını 2 parmak kalınlığınca dilimleyiniz.
- Kenarlarda kalan boş lavaşları ayırarak servis yapacağınız tabağın altına yerleştiriniz.
- Hazırladığınız domates soslu karışımı parça parça lavaşın üzerine akıtınız.
- Tabağın üzerine kestiğiniz dilimleri yerleştirin.
- Tabağın arasında bulunan boşluklara sarımsaklı yoğurdu koyunuz.
- Yoğurdun üzerine de ufak bir domates soslu karışımı gezdirebilirsiniz.
Tarif hazırdır, afiyet olsun.
Diğer yemek tarifleri için tıklayabilirsiniz: Tadıyla, Görüntüsüyle Hayran Bırakacak 9 Lezzetli Yemek Tarifi
Hiç yorum yok: