Milli Mücadele’de ilk kurşunun atılışının 104.,  Dörtyol’un düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıl dönümünde Karakese mahallesinde ikamet e...

Milli Mücadele’de ilk kurşunun atılışının 104.,  Dörtyol’un düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıl dönümünde Karakese mahallesinde ikamet eden Mustafa Erden, vatan savunması için canlarını veren ecdatlarının kabrini ziyaret ederek, yaşanan döneme tanıklık eden büyüklerinden edindiği bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Mustafa Erden bu bilgilerin gelecek kuşaklara doğru bir biçimde aktarılması gerektiğinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

 “Bilindiği üzere Çanakkale Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal Paşa yurdun birçok yerleşim yerindeki kanaat önderleri ile haberleşmekte idi. Dörtyol’da ise o zaman köy statüsünde olan Özerli’den Emin Hoca ile mektuplaşmakta idi. Fransızların Dörtyol’u kuşatmasından sonra Fransız baskısının yanında Ermenilerin de taşkınlıkları artmıştı. Emin Hoca yazdığı mektuplarından birinde, Fransızların baskısına halk tarafından karşılık verileceğini belirtmesi üzerine Mustafa Kemal küçük hareketlerin çabuk bastırılabileceğini, dolayısıyla ülkenin tamamında aynı anda hareket edilmesinin uygun olacağını belirtmiş, buna rağmen Özerli Köyünden Mehmet Çavuş Fransızların baskılarına dayanamayarak Karakise (yeni adıyla Karakese) Köyü ileri gelenlerinden Küçük Musa’nın konağına gelir.

Köylüler toplanır ve “Bugün komşuya yapılan yarın bizlere de yapılır” diyerek Özerli ile Karakise Köylerine Dörtyol’a bağlayan yolun (Derebahçe mevkiinde) Özerli’ye nöbet değişimine giden Fransız askerlerine pusu kurarak 15 Fransız askerini öldürürler.

Bu ağır kayıp Fransızları çileden çıkarır. Dolayısıyla Karakise Köyüne baskın yaparlar. Küçük Musa’nın konağına geldiklerinde köylülerin çoğu haberi alarak dağa kaçmıştır. Kadınları tehdit görmedikleri bilindiğinden kadınlar konağın altında toplanmışlardır. Kapıdan baktıklarında önce kadınları görüp müdahale etmezler. Ancak kadınlardan birinin eteğinin hareket ettiğini gördüklerinde eteği kaldırdıklarında 2-3 yaşlarında bir erkek çocuğu fark ederler ve çocuğun gözünü süngülerler.

Bu çocuk (Bestami Tekgöz)’dür. Zira bu çocuk büyüdüğünde soyadı kanunu kanunlaştığında Tekgöz soyadı verilmiştir. Burada aradığını bulamayan Fransızlar dağa doğru yönelirler, burada Küçük Musa’nın oğlu İbrahim Erden’in bahçesindeki depoya akan akarsuda öğle namazı için abdest alan Derviş (Albayrak) ve Mehmet (Tekgöz)’ü diri diri boğazlarından keserek başlarını gövdeden ayırırlar. Bu kesik başları ertesi günlerde kazıklara geçirilmiş olarak Dörtyol, Payas, İskenderun’da gezdirerek “Kendilerine karşı gelenlerin ne hale getirildiğini hususunda” baskılarda bulunurlar.

Kesik başlarla ayakları ile top oynarlar. Karakise köylüleri başsız bu iki şehidi aynı mezara defnederler. Bu mezarı ve bilgileri Karakese Belediyesinin son Belediye Başkanı Yusuf Soylu’ya ileterek koruma altına alınmasını sağladık. Bu İlk kurşun şehitlerinin unutulmaması dileklerimle. Ruhları şad olsun. “

Sedat İSKENDEROĞLU – Dörtyol



Not : Bu haber HamdiPhone editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır.
Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır.
Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi info@hamdiphone.com.tr adresimize gönderebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder