Breaking News:

Türk Dünyasında Coşkuyla Karşılanan Nartugan Nedir? Ne Zaman Ve Nasıl Kutlanır?

Eski bir inanışa göre gece ile gündüz sürekli savaş halindedir. Bu savaşın ardından en uzun gece ile birlikte günler uzamaya ve güneş daha belirgin görünmeye başlar, Nartugan (Nardugan) ise tam da o gün kutlanır! Türkler tarafından Ay yılı esasına dayalı olarak her yıl 21 Aralık’tan sonra yeni yılın geldiğine inanılır. Bu özel günde lezzetli yemekler pişirilir, keyifli sohbetler edilir ve hediyeler verilir. Pek çok kültürde birbirinden renkli ve coşkulu şekilde kutlanan Nartugan geleneği her yıl 21 Aralık’ta büyük bir heyecanla sürdürülür. Peki bu özel gelenek Türkler için tam olarak ne ifade ediyor? Nartugan nedir? Bu özel gün ne zaman ve nasıl kutlanır? Nartugan’da neler yapılır? Merak edilenleri yanıtladık.

Nartugan nedir?

nartugan

Nartugan yeniden doğuşu simgeleyen özel bir bayramdır. Bu bayram Türk dünyasında coşku ve heyecanla karşılanır ve kutlanır. Hala pek çok kültürde kutlanan bu bayramda bir de ‘Ayaz Ata’ adında bir karakter vardır. Noel Baba ile özdeşleşen Ayaz Ata, mitolojiye göre kışın soğukta ortaya çıkan kahraman olarak bilinir.

Üstelik Noel Baba efsanesinin başlangıcında yine ‘Ayaz Ata’nın olduğuna inanılmaktadır. Nartugan adı ise okunuşu itibariyle nar ile ilgili simgeleri anımsatsa da burada farklı bir anlam dikkat çeker. Nar, güneş, tugan ise yeni doğan demektir. Yani ‘doğan güneş’ anlamını taşıyan bu özel gün, Türkler için oldukça değerlidir.

Nartugan ne zaman kutlanır?

nartugan

Nartugan olarak bilinen ‘yeniden doğuş bayramı’ her yıl 21 Aralık’ta neşeyle kutlanıyor. Türklerde güneş oldukça önemli bir figürdür. Bu nedenle güneşin en belirgin olduğu gün olan 21 Aralık’ta Nartugan kutlanır.

Nartugan nasıl kutlanır?

nartugan

Peki bu özel gün nasıl kutlanır? Bu özel günde ailece keyifli bir akşam yemeği yenir, şarkılar söylenir ve eğlenilir. Böylece günün ve yılın yeniden doğuşu ve getireceği güzellikler kutlanır. Yılbaşında bereket niyetiyle kırılan nar, 21 Aralık günü de kırılabilir. Narın parçalanan tanelerinin eve dağılmasıyla bereketin tüm evi sardığına inanılır.

İlginizi çekebilir;

Umay’dan Kayra Han’a: Türk Mitolojisinde Tanrılar, Tanrıçalar ve Yaratılış Hikayeleri

Türk Mitolojisinde Kötülüğün Efendisi: Yeraltı Tanrısı Erlik Han

Kaynak: 1



Not : Bu haber HamdiPhone editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır.
Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır.
Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi appleturkiye81@gmail.com adresimize gönderebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.