Sizin İçin Karşılaştırdık: DLSS Ve FSR Nedir? Hangisi Daha İyi?

AMD’nin FSR teknoloji ile Nvidia’nın DLSS teknolojisi arasındaki farklar neler? DLSS ve FSR nasıl çalışır? İşte anlamanıza yardımcı olacak n...

AMD’nin FSR teknoloji ile Nvidia’nın DLSS teknolojisi arasındaki farklar neler? DLSS ve FSR nasıl çalışır? İşte anlamanıza yardımcı olacak nihai rehber.

Nvidia’nın DLSS ve AMD’nin FSR teknolojileri, günümüzde oyuncuları etkileyen önemli özelliklerden birisi olarak gösteriliyor. Yeni bir GPU almak isteyen oyuncular, DLSS ve FSR arasında seçim yaparken zorluk yaşıyorlar. FSR için AMD’yi mi yoksa DLSS için Nvidia mı seçilmeli? Bu sorunun cevabını bulmakta yardımcı olmak için iki teknolojinin de avantajları ve dezavantajlarına bakmamız gerekiyor.

Her iki teknoloji de kısaca görüntüyü yeniden boyutlandırmak için kullanılıyor. Burada iki teknolojinin amacı aynı olsa bile bunları yaparken tamamen farklı bir süreç işleniyor. Peki ama nasıl?

DLSS ve FSR çalışma biçimleri nasıl?

FSR DLSS

Elimizde 4K çözünürlükte bir monitör olduğunu farz edelim. İki teknoloji de aldığınız çözünürlüğü ilk olarak düşürür. Daha sonra makine öğrenimi ve yapay zekâ süreçleriyle birlikte görüntü yeniden 4K çözünürlüğe yükseltilir. Bu işlemle birlikte standart 4K çözünürlükteki düşük kare hızı makine öğrenimi gibi işlemlerle daha fazla kareye yükseltilir. Böylelikle GPU’nuz HD çözünürlükte olsa bile 4K monitörünüzde daha yüksek FPS’li oyunlar oynayabilirsiniz.

Deep Learning Super Samling kısaca DLSS, bu karmaşık işlemini yalnızca Tensor çekirdeği bulunan ekran kartlarında kullanıma sunuyor. Bu Tensor çekirdeği, süreçteki işlem hızını ve hesaplamaları için kullanılıyor.

FidelityFX Super Resolution yani kısaca FSR ise herhangi bir çekirdek ya da benzeri bir gereksinimde bulunmuyor. AMD, bu teknolojiyi parlaklık, kontrast gibi algoritma desteğiyle yazılımsal bir şekilde gerçekleştiriyor.

Hangisi daha uyumlu?

FSR DLSS

Sorunun cevabını esasında yukarıda da verdik. Nvidia’nın DLSS teknolojisi Tensör çekirdeği taşıyan RTX 2000, 3000 ve 4000 serili GPU’larda çalışır. FSR ise tüm AMD ve Intel ekran kartlarında çalışır. Ayrıca Nvidia’nın bazı GTX serilerinde ve tüm RTX kartlarına da uyum sağlar.  FidelityFX Super Resolution, algoritmalı bir süreç olduğu için uyum konusunda çok yönlüdür.

FSR ve DLSS sürümleri ne anlama geliyor?

FSR DLSS

İki teknoloji de farklı sürümler olarak sunuluyor. AMD tarafında ilk sürüm FSR iken FSR 2.0 ve güncel olarak FSR 2.1 sürümü kullanılıyor. DLSS tarafında ise DLSS 2.0, DLSS 2.3 ve güncel olarak DLSS 3.0 sürümleri çıkarıldı. Teknolojilerin sürümlerinin değişmesi FPS artırma hedeflerini değiştirmiyor. Fakat güncel sürümü kullanmak, size daha fazla FPS ve daha sorunsuz bir teknoloji sunacaktır.

DLSS ve FSR’nin desteklediği oyunlar neler?

FSR DLSS

DLSS ve FSR desteği sunan oyunlar listesi her geçen gün artmaya devam etmektedir.

Nvidia’nın DLSS teknolojisi Red Dead Redemption 2, Doom Eternal, Battlefield 2042, Cyberpunk 2077, Call of Duty Warzone, Fortnite, Rust ve Death Stranding başta olmak üzere birçok oyun tarafından desteklenir. DLSS desteği bulunan tüm oyunlar listesine aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

AMD’nin FSR teknolojisinde ise durum pek farklı değil. God of War, Far Cry 6, Deatloop, Dying Light 2, Cyberpunk 2077 ve Residenst Evil: Village gibi öncü oyunlar tarafından desteklenir. FRS desteği bulunan tüm oyunlar listesine aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

DLSS mi FSR mi? Hangisi daha iyi?

AMD ve Nvidia arasındaki bu savaş gelecek yıllarda da devam edecek gibi gözüküyor. FSR ve DLSS gibi bazı özellikler kullanıcıların GPU satın almadan önce etkiliyor. Peki bir kullanıcı için hangisini seçmek daha mantıklı? DLSS mi daha iyi yoksa FSR mi? Bu soruların cevaplanması için birkaç başlık altında konuyu detaylandıralım:

  • Görüntü Kalitesi: Nvidia’nın Tensör çekirdeği ve derin öğrenme ağı, FSR’den daha iyi bir performans sunuyor. DLSS, yüksek kaliteli görüntü sunmak için daha fazla veri işler.
  • Performans: Hem Nvidia’nın DLSS’i hem de AMD’nin FSR’si benzer seviyelerde FPS artırımı ve performans sunuyor. Buradaki performans değerleri hangi ayarlarının kullanıldığı ile alakalıdır. (Performans, dengeli ve kalite modları gibi)
  • Oyun Desteği: FSR açık kaynaklıdır. DLSS’in oyunlara entegre edilme süreci ise daha karmaşıktır ve kaynak kodlarına erişim yoktur.
  • Donanım Desteği: FSR birçok ekran kartı tarafından desteklendiği için burada daha avantajlıdır. DLSS ise RTX serilerinde desteklenir.

Her iki teknolojinin de avantajları ve dezavantajları vardır. Hali hazırda RTX ekran kartınız varsa DLSS kullanmanızda fayda var. Diğer taraftan FSR’yi de kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Fakat bazen yerel çözünürlük halen en iyisi olabilir. Bazı oyunlarda DLSS performansı üstünken bazılarında FSR iyi bir sonuç gösterebilir. Bununla birlikte, DLSS tipik olarak en iyi senaryoda %12’ye kadar daha hızlı çalışıyor. Bu nedenle, Tensor donanımlı kartlara sahip Nvidia GPU sahipleri için önerimiz, küçük performans avantajı ve bazı durumlarda daha iyi görüntü kalitesi sağlaması nedeniyle DLSS kullanmak olacaktır. Burada, AMD ve Nvidia’nın oyun stüdyolarıyla birlikte çalışıp daha iyi optimizasyon sunmalarını de belirtmeden geçmeyelim.

Sonuç olarak DLSS ve FSR henüz tam mükemmel teknolojiler değil. Yukarıda da dediğimiz gibi bazen yerel sonuçlar bazı durumlarda bu teknolojilerden daha iyi sonuçlar verebilir.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4



Not : Bu haber HamdiPhone editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır.
Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır.
Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi info@hamdiphone.com.tr adresimize gönderebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder