Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Hamilelikte Bakım Önerileri
Dünyaya yeni bir bebek getirmek, onunla ilgilenmek heyecan verici olsa da, çoğu kadın hamilelik sürecini türlü sıkıntılarla atlatıyor. Kadınların vücutlarında yaşadığı değişiklikler, özellikle fazla alınan kilolar, uyutmayan mide bulantıları, sık ruh hali değişiklikleri, bu sürece alışmayı zorlaştırabiliyor. Kişisel bakım gibi günlük ya da haftalık rutin işlemler çoğu zaman ertelenmek durumunda kalıyor. Bu yazımızda, siz anne adayları için, hamilelikte bakım nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamak istiyoruz.
AYRICA: Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur? Sivilceye Ne İyi Gelir? Belirtileri - Tedavisi
Günlük bakım rutininizi sık sık erteliyor musunuz? Ya da hamileliğin vücudunuzda yarattığı değişiklikler moralinizi mi bozuyor? Hamilelikte depresyon etkileri görülmesi elbette doğal bir durum ancak bu konuda ipleri tamamen bırakmamak da size kalıyor. Kendinizi şımartmanız, hamileliğin getirdiği sıkıntıları unutmanız ve vücudunuzda yaşanan değişikliklere ayak uydurmanız gerek. Kişisel bakımınıza özen göstererek, hamilelikte de iyi görünebilmek ve iyi hissedebilmek mümkün.
AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte bakım yapmak zor diyenler olabilir elbette ancak biz size çok da zor tavsiyeler vermeyeceğiz. Dikkatli ve bilinçli bir anne adayı, hamilelik sürecinde hem kendisine hem de bebeğine iyi bakmanın yollarını her zaman bulur diye düşünüyoruz.
AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?
Kendinizi olumlu anlamda motive edebilmeniz için, hamilelikte bakım nasıl yapılır? başlığı altında, siz anne adaylarına kendinizi prenses gibi hissettirecek tavsiyeler vermek istiyoruz. Bu tavsiyeleri dikkate aldığınızda ve planlı bir şekilde uyguladığınızda, hamileliğin zorlu süreçlerini kolaylıkla atlatabilmeniz kolaylaşacak.
AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?
Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Bakım Önerileri
Doğru ve Doyurucu Beslenmeye Dikkat Edin
- Hamilelik, yanlış beslenme tarzının belki de baştan sona değiştirilmesi gereken bir dönem hiç şüphesiz. Özellikle yemeyi çok sevdiğiniz yağlı, baharatlı yemekler var ise, bunları birden bırakmak sizi üzebilir. Ancak bebeğinizi ve kendi sağlığınızı düşündüğünüzde, doğru beslenme tarzına uyum sağlamanız gerektiğini fark edeceksiniz.
- Yemek yemeyi seven bir anne adayı iseniz, hamilelik boyunca sebze mi yiyeceğim? diye düşünmeyin. Kendinizi önemseyin ve mutfakta harikalar yaratmanın bir yolunu bulun.
- Hamilelikte almanız gereken besinleri göz önüne alarak kendinize harika tariflerin yer aldığı bir liste hazırlayın. Yeni beslenme düzenini eğlenceli bir bakış açısıyla, katlanılması kolay bir hale getirin.
- Hem sağlıklı, hem besin değeri yüksek hem de enfes bir tadı olan yemekler yapabilirsiniz. Kim bilir, hamilelik sürecindeyken gurme bir aşçı bile olabilirsiniz. Oturup, sebze tabağına küs küs bakmaktan çok daha iyi bir seçenek kesinlikle!
AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)
AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?
Vücudunuzla İlgilenin
- Hamilelikte bakım yapmak zor olabilir evet. Bir kere buna tamamen isteksiz de olabilirsiniz. Bazı anne adaylarından, kim uğraşacak bunlarla? Zaten yeterince bitik görünüyorum ya da bu hamilelik beni on yaş yaşlandırdı gibi yorumları duyuyoruz bazen. Neden böyle olsun ki?
- Hamilelik her kadında aynı etkileri göstermeyebilir. Bazı kadınların sivilceleri artarken, bazı kadınların cildi pürüzsüzleşir. O yüzden kişisel bakımın ilk sırrı, cilt tipine göre hareket etmek olmalı. Eğer kuru bir cildiniz varsa, hamilelikte çatlakların oluşma ihtimali oldukça yüksek. Yağlı bir cildiniz var ise de sivilce gibi cilt problemleriyle karşılaşmanız olası.
- Vücudunuza değerli ve doğal yağları kullanarak masaj yapın. Vücudunuzun nem dengesini koruyun. Ayak tırnaklarınızı düzenli olarak kesin ve sağlıklı görünmeleri için çabalayın.
- Unutmayın, hamilelik yıllar boyu sürmeyecek. Bebeğinizi kucağına aldıktan sonra, yavaş yavaş kendi bedeninize döneceksiniz, eğer hamilelik boyunca kendinize ve vücudunuza iyi bakmazsanız, sonradan pişman olabilirsiniz.
AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati
AYRICA: Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı? Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?
AYRICA: Hamilelikte Fındık Yenir mi? Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?
Kilo Alımını Kontrol Altında Tutun
- Hamilelik ve sonrasında, alınan kilolar kolay verilmeyebiliyor. Özellikle kilo alacağından korkan anne adayları, hamilelikte stresle beraber ekstra fazla kilo alabiliyorlar. Kilo almak istemiyor iseniz, sağlıklı ve doyurucu bir beslenme tarzı edinin. Günlük kalori alım miktarına dikkat edin ve hareketsiz kalmayın.
- Hareketsiz bir hamilelik, size daha fazla kilo aldırır. Halsizlik, yorgunluk gibi nedenlerle hareket etmekten kaçınıyorsanız, vitamin değerlerinizi kontrol ettirin. Sizi yormayan, sıcaktan bunaltmayan zamanlarda keyifli yürüyüşler yaparak bacaklarınızı güçlendirin. Vücudunuzu doğum anına hazırlamak için, hem psikolojik hem de fiziksel önlemler alın.
AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep
AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!
Doğum Takvimi Hazırlayın
- Bir doğum takvimi hazırlayın kendinize. Renkli ve boyutu biraz büyük bir takvim olsun. Görmezden gelemeyeceğiniz, odanızın en dikkat çeken yerine takvimi koyarak işe başlayabilirsiniz.
- Takvimin üzerine önemli notlar alın, günlük kalori miktarı, günlük yiyeceğiniz yemekler vb. Eğer haftalık cilt bakımı uygulamalarınız var ise, takvimin üzerine not alın ve ihmal etmeyin. Yapmanız gereken hareketleri de ekleyin. Eğer tembellikten şikâyet ediyorsanız, bu takvim uygulaması size bir sorumluluk bilinci verecektir, mutlaka deneyin.
AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?
AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Banyo Seansları Yapın
- Banyo yapmak kuşkusuz vücudu rahatlatan bir şey. Özellikle yorgun hissettiğinizde, ılık suyla alınan kısa bir duş gibisi yok. Hamilelikte bu gibi duşlara çok fazla ihtiyaç duyabilirsiniz çünkü hamilelik döneminde ter bezleri normalden fazla çalışır. Eğer duş küveti var ise, doğal banyo malzemeleri kullanarak, köpüklü ılık bir duş alarak bedeninizi rahatlatabilirsiniz.
- Banyo suyunun içerisine doğal ve yatıştırıcı yağlardan birkaç damla damlatın ve güzel kokuların arasında, gevşemiş ve mutlu bir hisse kucak açın. Kaslarınızın gevşemesini sağlayan, üzerinizdeki gerginlik vb. durumların atılmasına yardım eden, banyo seansları rutini oluşturun.
- Elbette ki, banyo yaparken dikkatli olmanız, kayıp düşme gibi durumlara karşı önlem almanız gerekir. Banyoda 20 dakikadan fazla kalmayın ve banyo sonrasında vücudunuza bebek yağı sürün.
AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?
AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?
Düzenli ve Sağlıklı Bir Uyku Rutini Oluşturun
- Hamilelikte yorgunluk, halsizlik gibi durumlar nedeniyle sürekli uyku halinde olmanız çok doğal. Zinde ve sağlıklı hissetmek için bir hareket planı oluşturun. Mümkün olduğunca bedeninizi çok dinlendirin ancak bu tembellik yapacağınız anlamına gelmesin.
- Düzenli saatlerde uyumak için bir uyku programı ayarlayın ve uymak için gayret edin. Uyku düzensizliği baş ağrısı başta olmak üzere, iştahsızlık gibi birçok sorunu beraberinde getirebilmektedir. Vücudunuzu dengesiz yaşam tarzından koruyun.
AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?
AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?
Spor Yapmayı İhmal Etmeyin
- Hamilelikte, özellikle istenmeyen kilolar almaktan korkuyorsanız ya da istenmeyen kilolarınız var ise, hareketsiz yaşam tarzını geride bırakın. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçiriyorsanız, spor yapmayı ihmal etmeyin. Bu konuyla ilgili detaylı bir yazı hazırladık. Hamilelikte spor yapmanın faydaları yazımızı mutlaka okuyun.
AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?
- Spor yapmaktan hoşlanmasanız bile, dile getirmiş olduğumuz gibi sizi yormayan saatlerde keyifli ve tempolu yürüyüşler yapın. Bacak kaslarınızı çalıştırın ve mümkün olduğunca dinlenerek yürüyüş zamanını uzatın. Hatta bu yürüyüşleri keyifli bir sohbet eşliğinde yapar iseniz motive olmanız daha da kolaylaşır.
AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)
Dişlerinizi, Ağız Sağlığınızı İhmal Etmeyin
- Hamilelik süreci boyunca diş ve diş eti hassasiyetleri yaşayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için günlük diş bakımlarınızı ihmal etmeyin. Güzel ve etkileyici bir görünüm için hiç şüphesiz ki diş sağlığı önem arz ediyor.
- Ayrıca AFT gibi ağız içi sağlık problemleri de, hamilelik döneminde görülebiliyor. Vitamin, mineral eksikliğinizi kontrol ettirin ve ağız içi hijyenini koruyun. Bunları dile getiriyoruz ki, geç olmadan önlem alabilmeniz adına size fikir verelim istiyoruz. Diş kayıpları ne yazık ki maliyetli olabiliyor, hamilelikte diş çürümesi gibi durumların önüne geçmek için, günlük diş ve ağız bakımını mutlaka yapın.
AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?
AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?
El ve Ayak Bakımınızı Mutlaka Yapın
- Hamilelikte ayak ve ayak bileklerinin şişmesi sık yaşanılan sorunlardan bir tanesi. Özellikle ayaklarınızın hassaslaştığını, ayakkabılarınızın ayağınızı sıktığını fark ettiğinizde, haliyle moraliniz de bozulabilir. Ancak bunun geçici bir durum olduğunu unutmayın! Hamile kadınlar için düşünülmüş harika ortopedik ayakkabılar ve terlikler mevcut, en şık ve zevkinize en uygun terlikleri sipariş edin.
- Ayak ve el tırnaklarınız yine bu süreçte kırılabilir. Tırnaklarınızın bakımını yapmayı ihmal etmeyin. Ayrıca ayak tabanlarınızı yumuşatacak doğal yağlar kullanın. Kendinizi nasıl iyi hissediyorsanız, o yönde harekete geçin.
AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri
AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler
Saçlarınızı Doğal Güzelliğine Kavuşturun
- Hamilelikte, bazı kadınların saçlarının gürleştiği, bazılarında yer yer dökülmeler görüldüğü bilinir. Saçlar bir kadının güzellik kriterleri arasında yer alıyor, bu yüzden saçlarınızın güçsüzleştiğini düşünüyorsanız, harekete geçme vakti gelmiş demektir.
- Saçlarınız çok dökülüyor ise, saçınızın boyunu kısaltın ve en az iki gün arayla saçlarınızı yıkayın. Saçlarınızı boyamak yerine kökten uca doğal kozmetik ürünlerle bakımını yapın, kişisel görünüşünüzden asla ödün vermeyin.
- Saç bakım önerileri için, uzman bir doktorla konuşun ve doktorunuzun vereceği talimatları uygulayın. Saçlarınız bu dönemde cansızlaşabilir, dökülebilir ve parlaklığını yitirebilir. Saçlarınızın bakımını ihmal etmeyin. Özellikle doğal zeytinyağlı saç ürünleri kullanarak, saç yapınızı güçlü hale getirebilir, ayrıca saçın doğal nem dengesini korumasını sağlayabilirsiniz.
AYRICA: Saç Neden Dökülür? Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir? Evde Saç Bakım Maskesi Nasıl Yapılır?
AYRICA: İnsana Aşırı Keyif Veren Şeyler Nelerdir?
Stresle Baş Etmeyi Öğrenin
- Hamilelikte stres doğal olarak görülebilen bir durum. Vücutta gelişen değişiklikler, mide bulantıları, saç dökülmeleri, halsizlik vb. birçok durum nedeniyle anne adayları stresin etkisi altında kalabiliyor. Özellikle yaklaşan doğumun verdiği stres ise bambaşka. Ancak strese neden olan durumlar yalnızca bunlarla sınırlı değil.
- Çevredeki insanların, yaşanan olumsuz durumların yarattığı stres de hamile bir kadını etkileyebiliyor. Eğer hamileliği sağlıklı ve iyi bir şekilde geçirmek istiyorsanız, stresle baş etmeniz gerekiyor. Stres, hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.
- Kusursuz bir bakım için, stresin yarattığı her durumdan başarıyla çıkabilmeniz önemli demek istiyoruz. Sizi yoran insanlardan uzak durun, anlaşılmadığınız durumları anlatmayı bırakın ve her zaman kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını düşünün.
Hamilelik müthiş bir deneyim olsa da, vücutta gelişen değişiklikleri iyi takip etmek önemli. Bilinçli ve araştıran bir anne iseniz, hamilelikte bakım nasıl olmalı? yazısını sizler için hazırladık. Vücudunuzun ihtiyaçlarını takip ederken, karşılaşabileceğiniz olası sorunlara karşı önlemler almayı da ihmal etmeyin. Kişisel ve ruhsal bakımınız için, hayat tarzınızda daha planlı olmanızı tavsiye ediyoruz, böylelikle doğum öncesi ve sonrasında gelişebilecek depresyondan da korunabileceğinizi hatırlatmak istiyoruz. Hamilelikte bakım nasıl yapılır? Hamilelikte bakım önerileri verdiğimiz yazıya son verirken, hamilelik ile ilgili içeriklerimize de göz atabileceğinizi hatırlatalım.
Hiç yorum yok: