ABD Huawei üzerindeki kısıtlamaları azaltabilir mi?
Huawei ABD Ticaret Bakanlığı'nın varlık listesinden tamamen çıkarılmamış olsa da, Başkan Joe Biden yönetiminin yeni politikası sayesinde daha az baskı hissedebilir.
Bloomberg'den gelen bir rapora göre, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Sanayi ve Güvenlik Bürosu, Huawei gibi yaptırım altındakiler de dahil olmak üzere bazı düşük seviyeli teknolojilerin diğer şirketlerle paylaşılmasına izin veren bir kural yayınladı.
ABD'nin Huawei üzerindeki kısıtlamaları kaldırılacak mı?
2019'da Huawei, ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ABD Ticaret Bakanlığı'nın Varlık Listesine alındığında, ABD'li teknoloji şirketlerinin Huawei ile çalışması yasaklanmıştı. Bu, Huawei'nin Google Mobil Hizmetleri (GMS) dahil ABD'deki tedarik zincirine erişmesini engelledi. Sonuç olarak, Huawei'nin dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olma hedefi, Apple ve Samsung'u geçemeden hemen önce engellendi.
Bu olaydan bir yıl sonra ABD Ticaret Bakanlığı, ABD teknolojisini kullanan dökümhanelerin Huawei'ye gelişmiş çipler sağlamasını önlemek için ABD ihracat kurallarını değiştirdi. Sonuç olarak, Huawei'nin en yeni iki üst düzey akıllı telefonu olan P50 ve Mate50, Qualcomm'un amiral gemisi Snapdragon yongalarının yalnızca 4G varyantını kullanıyorlar.
ABD Huawei üzerindeki baskıları azaltacak mı?
Şimdi, ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Alan Estevez, endüstri ve güvenlik konusundaki yeni politikasında şunları söyledi: "ABD paydaşlarının uluslararası standart organizasyonlarına, özellikle kritik standartlara sahip olanlara tam olarak dahil olmaları gerekiyor, ancak bazen bu durum ABD ulusal güvenliğini ve ticaretini de etkiliyor. Bu ABD şirketlerinin küresel teknoloji standartlarını belirleyen bir kuruluşa her üye olduklarında lisans başvurusunda bulunmalarını önlemek için Ticaret Bakanlığı, Huawei gibi varlık listelerindeki şirketlerle teknoloji paylaşımına ilişkin kısıtlamaları azaltıyor."
Ne de olsa ABD hükümeti teknolojideki liderliklerini kaybetmek istemiyor ve bunun olmamasını sağlamanın yollarından biri de Huawei gibi kısıtlamalara maruz kalan şirketlerin ihtiyaç duydukları teknolojiye erişmelerine izin vermek. Yine de Ticaret Bakanlığı, Huawei gibi şirketlerin erişmesine izin verecek teknolojilerin bir listesini henüz yayınlamadı.
Bakan Yardımcısı Estevez, yeni kuralın "bu kritik alanlarda Amerikan liderliğine" olanak sağlayacağını söyledi. Huawei gibi şirketler için bu, karşılaştıkları kısıtlamaların küçük bir hafifletilmesidir.
Android için Google Mobil Hizmetlerini (GMS) kullanamaması nedeniyle Huawei, kendi Harmony OS işletim sistemini geliştirdi ve şimdi platform üçüncü nesle geçti. Huawei ayrıca şu anda 700 milyondan fazla kullanıcısı olan Huawei Mobil Servislerini (HMS) geliştiriyor.
Hiç yorum yok: