Merhaba, blog site sahipleri. Kendinize Blogger (Blogspot) açtınız. Pekala kullanmayı biliyor musunuz? Hayır ise bu makale sizlere
Blogger kullanımı hakkında tüm detaylı bilgileri sağlayacağına eminim. Blogger panelinde karşınıza gelen menüler acemi iseniz biraz akıl karıştırıcı olabilmekte.
Blogger nasıl kullanılır? Diyorsan tüm detayları ile kullanımı:
Blogger (Blogspot) Arayüzü Kontrol Paneli Bilgiler
- Kayıtlar: Blogunuz için yazı yani içeriklerinizi, makalelerinizi oluşturabileceğinizi bölümdür. Blog gönderileri için kullanılır. Eğer yazı yayınlayacak iseniz bu sekmeyi kullanırsınız.
- İstatistikler: Blogger (Blogspot) sitenize giren kişileri, lokasyonlarını (ülkelerini), gezilen sayfa sayısını, Trafik kaynaklarını, gösterim sayını, kitlenizin işletim sistemini, tarayıcılarını görebileceğiniz sizlere analiz yapmanızı sağlayan kullanım alanıdır.
- Yorumlar: Blogger sitenizde yorumlar bölümü sekmesi, sitenize giren kullanıcıların yaptığı yorumları görmek için kullanılır. Ayarlar bölümünden isteğe bağlı kapatılacağı gibi sadece gmail hesabı olan kişilere kullanıma açılabilir.
- Kazançlar: Blog yazarak para kazanmak istiyorsanız, Blogger bu iş için oluşturulmuş en güzel platformdur. Blogger, Google’ye aittir ve dolaylı olarak sponsorunuz direk Google oluyor. Belli bir süresi vardır. Yazılarınızı yazmaya devam ettikten sonra sitenizin durumuna göre 2 ila 6 ay arasında para kazanma aktif olacaktır.
- Sayfalar: Blogunuzun için sayfa oluşturabileceğiniz bölümdür. Genel itibari ile hakkımda, iletişim sayfaları oluşturmak için kullanılır. Sitenize içerik girer iken sayfaları değil kayıtları kullanmalısınız.
- Yerleşim: Blogger ana sayfa, sayfalar ve kayıtların temada görünümünü değiştirebileceğiniz, gadget (widget) ekleyebileceğiniz, site logosu koyabileceğiniz, sık kullanılan simge yapabileceğiniz, blog içi arama kutusu koyabileceğiniz, html, javascript ekleyebileceğiniz vb. birçok özellikleri barındıran görsel düzenleme bölümüdür.
- Tema: Sitenizi temasını seçebilir ve değiştirebilir, görsel olarak özelleştirebilir, isterseniz dışa aktarıp yedeğini alabileceğiniz gibi içe aktararak tema ekleyebilir, biraz kodlama ile temanızı da kendiniz istediğiniz düzene de getirebileceğiniz kısımdır.
- Ayarlar: Blogunuzun genel itibari ile tüm ayarları için kullanılır. Bunun için özel ek ayrı yazıyı en yakın dönemde ekleyeceğim.
- Yeni Yayın: Kullanıcılarınıza göstermek istediğiniz yazıları göstermek için yeni yayın kullanılır. İlk kez kullanıyor iseniz, biraz karışık gelebilir. Yeni yayın kullanımı için kısa bir makale hazırlayacağım.
- Tüm Etiketler: Yayınlarınızda kullandığınız etiketlere göre kayıtları listeleyebilirsiniz.
- Yayınlanmış Kayıt (Yazı) Örneği: Yayınladığınız içeriğinizin: Adını, Etiketini, Yazarını, Yorum Sayısını, Görülme Sayısını ve Tarihini göreceğiniz bölümdür.
- Kayıt Liste Sayısı: Kayıtlardan bir listede kaç tane gösterileceğini seçebilirsiniz. 10, 25, 50, 100 adet olarak yayınlarınızı listeler.
- Kayıt Arama: İlerleyen zamanlarda yüzlerce içeriğe sahip olduğunuzda tek tek aramak yerine, kayıt aramasından başlıkta bulunan bir kelimeyi yazmanız yeterli olacaktır. Yani aradığınız terim ile ilgili kayıtları listeler.
- Etiket: Makaleleriniz için oluşturduğunuz yayınları seçerek, etiketini değiştirebilir, düzenleyebilirsiniz.
- Yayınla: Taslak halinde olan yayınlamadan çıktığınız beklemedeki taslakları seçip yayınlayabilirsiniz.
- Taslağa döndür: Var olan bir yayınınızı taslağa döndürebilirsiniz. Taslak işleminden sonra yazı yayında gözükmez ve panelde bulunur. Bu işlemden sonra Blogger panelinizden bulunan içeriğinizin isterseniz url uzantısı değiştirme ve düzenleme işlemlerini yapabilirsiniz.
- Sil: Seçtiğiniz kayıtın yani içeriğin silinmesi için kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder